+3861 43 21 152 info@mojster-janez.si

Tisk na oblačila

DIGITALNI DIREKTNI TISK

Direktni digitalni tisk je novejša tehnologija, ki omogoča odtis zelo zahtevnih večbarvnih grafik tako za majhne kot velike količine. V bistvu gre za print na majice. Pri tem se uporabljajo barve, ki omogočajo natančno reprodukcijo barv, gladke prehode, enakomernost barv, odpornost na raztegovanje in občutek gladkosti ter odličen odtis najmanjših detajlov. Primeren je tako za svetle kot temne majice. Vzdrževanje majic s tem tiskom je enostavno, pranje je dovoljeno do 40°C, prav tako je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju. 

SITOTISK

Sitotisk je najprimernejši za večje količine majic. Hitra izdelava, obstojnost, mehak otip materiala in cenovna ugodnost, so lastnosti, ki govorijo v prid sitotiska. Primeren je predvsem za bombažne izdelke.  

Kadar govorimo o enobarvnem tisku, je sitotisk primeren že za količine od 30 majic naprej. Kadar pa govorimo o večbarvnem tisku pa od 50 majic naprej.

PRESLIKAČI – INDIREKTNI SITOTISK

Transfertisk ali preslikači zagotavljajo visoko obstojnost, nespremenjen otip materiala in cenovno ugodnost za večje količine. Primeren je za različne naravne in umetne materiale: bombaž, mešanice, poliester, netkan tekstil in druge.  Primeren je predvsem kadar se na izdelke tiska na več pozicij ali na težje dostopne pozicije. Preslikače se na izdelke prenaša s pomočjo toplotne preše pri temperaturah od 140°C naprej.

SUBLIMACIJA

Sublimacija je primerna za tisk na svetle poliestrske materiale (»švic« majice, drese, štartne številke…) ter microfibro. S sublimacijo se barva dejansko upari v material in ga obarva. Tiska v tem primeru ne občutite in je najobstojnejši način tiska. Za poliestrske materiale je to najugodnejši način tiska, število barv je neomejeno, prav tako pa je primeren za izdelavo ene majice ali večjega števila majic.

Motiv se tiska na papir in nato pa se s pomočjo toplotne preše pri temperaturi 200°C upari v material.

FOLIJSKI IZREZ – FOLIJA PU

Folijski izrez je še en način tiska, ki je primeren za vse materiale. Folije strojno izrežemo in jih prenesemo na material s pomočjo toplotne preše. Ta način izbiramo predvsem pri majhnih nakladah, unikatih, športnih dresih (priimki, številke), je pa primeren za majice, bunde, softshell jakne, kape, dežnike…

Folije ki jih uporabljamo imajo vse EKO-Tex® Standard 100 razred I, na voljo so v vsaj 40 barvnah, vključno z odsevnimi materiali. Folije so pralne do 60°C, niso pa primerne za sušenje v sušilnem stroju.

DIGITALNI TRANSFERTISK

Gre za podobno tehniko kot folijski izrez, primeren za vse materiale naravne in umetne. V praksi to pomeni, da se digitalno natisne  na belo folijo in to s pomočjo toplotne preše prenese na material. To je posebej dobrodošlo, če želimo npr. logotip prenesti na športno opremo kot je bunda, softshell, trenirka, dres… , saj ni omejitve količine barve in ne minimalne širine linij tiska.

Tisk je zelo obstojen in pralen do 60°C, ni pa primeren za sušenje v sušilnem stroju.